logo mima plastové a hliníkové okná a dvere

Prečo okná plačú alebo zarosené sklá?

Po výmene okien za nové sa niekedy vyskytujú sťažnosti užívateľov na rosenie alebo kondenzáciu vodnej pary na oknách, presnejšie na sklách okien za určitých podmienok. Tento jav je spojený predovšetkým so zmenou klimatických podmienok v miestnostiach v dôsledku zlepšenia tesnosti okien. Tento istý problém sa môže vyskytnúť aj v novostavbách, nakoľko nové, kvalitné plastové okná sa vyznačujú podstatne zlepšenou tesnosťou. Rosenie skiel vzniká najmä pri nízkych teplotách v exteriéri. Čím je vyšší rozdiel teploty medzi exteriérom a interiérom, tým pri nižšej povrchovej teplote skla nastáva prirodzený fyzikálny jav – kondenzácia vodných pár. Čím je nižšia výmena vzduchu, tým je vyššia relatívna vlhkosť vnútorného vzduchu v zimnom období. „Celé orosovanie nie je dôkaz nekvality okna, ba práve naopak, v mnohých prípadoch je to dôkaz kvality dobre tesniaceho okna.“

Spôsob zamedzenia  vzniku a kondenzácie vlhkosti na povrchu skla je daný možnosťou eliminácie rizikových faktorov, ktoré kondenzáciu najčastejšie spôsobujú:

  1. Nesprávne a nedostatočné vetranie.
  2. Vysoká produkcia vodných pár v interiéri z varenia alebo z vlhkosti múrov.
  3. Prerušované kúrenie s vysokým poklesom teplôt.
  4. Nevhodný spôsob prúdenia vzduchu v miestnosti.

Správne vetranie je zvlášť dôležité pri nových kvalitných oknách. V zime vetráme dokorán otvoreným oknom päť až desať minút. Pri takomto vetraní dôjde k rýchlej výmene vzduchu a zároveň nedôjde k ochladeniu stien, ako sa to deje pri celodennom mierne pootvorenom okne. Ak budeme takto vetrať ráno, ale najmä večer pred spaním, tak odstránime náš problém, ktorým je orosovanie okien.

Večerné vetranie je dôležité najmä preto, lebo počas noci dochádza prirodzeným vydychovaním k zvýšeniu vlhkosti v byte, čo je problém hlavne malých panelákových izieb.

Čiastočne je možné problém eliminovať aj usmernením prúdenia teplého vzduchu z vyhrievacieho telesa do priestoru medzi zasklením a záclonou. Všeobecne platí, že ťažké záclony, široké parapety a žalúzie situáciu zhoršujú.